چرا زبان کردی را یاد بگیریم؟
زبان کردی یکی از زبانهای هندواروپایی است که در بخشهای از ایران، عراق، قفقاز، سوریه و ترکیه رایج است. این زبان در کشورهای سوئد و ارمنستان بهعنوان زبان مادری موردحمایت دولت قرار گرفته است. زبان کردی درواقع مجموعهای از گویشها و لهجههای مختلف است که در کنار هم این زبان را تشکیل دادهاند. هر یک از این گویشها در منطقهای خاص مورداستفاده قرار میگیرد و یادگیری زبان کردی بهعنوان زبان مادری در این مناطق رواج دارد. زبان کردی علاقهمندان و دوستداران زیادی دارد که برای زندگی و تحصیل در مناطق کردنشین و تجارت در این مناطق به یادگیری این زبان روی میآورند. در حال حاضر کتاب، مجله و روزنامههای زیادی به زبان کردی منتشر میشود و آثار ادبی زیادی به این زبان ترجمه شدهاند. همچنین امکان استخدام فارغالتحصیلان رشته زبان و ادبیات کرد در شرکتهای داخلی و خارجی وجود دارد.
تاریخچه زبان کردی
بسیاری از مورخین و زبان شناسان معتقدند زبان کردی بازمانده زبان مادی و این قوم بزرگ است. به نظر میرسد این نظریه درست باشد و زبان کردی بهجای مانده از تمدن بزرگ و عظیم مادها باشد. با ورود اسلام به ایران زبان عربی زبان رسمی و اداری ایران شد و زبان کردی مانند دیگر زبانها پیشرفت چندانی نداشت. مردم فارس زبان و کردزبان برای احیای زبان خود به تکاپو افتادند و همین مسئله باعث نوشتن کتابها و اشعار متعددی شد. یکی از معروفترین کتابهای شعر که به زبان کردی جنوبی سروده شد کتاب اشعار باباطاهر عریان است که در همدان کنونی سروده شد. در سدههای ۱۷ و ۱۸ کتاب خاصی به زبان کردی نوشته نشد و بیشتر اشعار فولکلور در بین مردم کردنشین رایج بود. این اشعار ازآنجاییکه انتقال شفاهی داشتند بهمرور تغییر کردند و شکل کهنه و قدیمی خود را از دست دادند.
در تیکا علاوه بر زبان کردی می توانید آموزش زبان فارسی را هم با بهترین اساتید در کلاس های آنلاین بیاموزید. کلاس های آنلاین زبان فارسی ویژه غیرفارسی زبانان که علاقه به یادگیری فارسی دارند طراحی شده اند.
انواع زبان کردی
زبان کردی گویشهای مختلفی دارد که برخی از آنها ازنظر زبانشناسی به یکدیگر نزدیک و برخی دیگر دور هستند. رایجترین گویشهای کردی کرمانجی و سورانی است. تفاوت دستوری و واژگانی زیادی بین این دو لهجه وجود دارد و برخی از کارشناسان این دو لهجه را دو زبان جدا میدانند. سورانی لهجههای مختلفی دارد و در شهرهای مهاباد، سنندج و سقز در ایران، سلیمانیه، اربیل و کرکوک در عراق صحبت میشود. نزدیک به ۸۰ درصد کردهای جهان به گویش کرمانجی صحبت میکنند. این لهجه در سراسر کردستان ترکیه، کردستان سوریه، قسمتهایی از کردستان عراق، استانهای آذربایجان غربی و خراسان در ایران، روسیه و کشورهای آسیای میانه مورداستفاده قرار میگیرد. گویش کرمانجی در همه بخشهای کردنشین مورداستفاده قرار میگیرد. این گویش اصالت و شکل قدیمی خود را حفظ کرده است و نسبت به دیگر گویشها کمتر تغییر کرده است.
جدول گویشهای مختلف زبان کردی
انواع گویش | زیر گویش |
گویش شمالی (بالایی) | هرکی، شکاک، جلالی (بایزیدی)، هکاری، بوتی، جزیری، افرینی، دمبلی، بادینی |
گویش میانی یا سورانی | مکریانی، سورانی، سلیمانی، جافی، سنندجی، گروسی |
گویش جنوبی (پایینی) | کرمانشاهی، کلهری، کلیایی، پیروندی، لَکی، لُری کوچک (فیلی و یا پهلی) |
کورانی (اورامی) و زازایی (دیمیلی) | - |
هدف از یادگیری زبان کردی چیست؟
زبان کردی از بین ۸۸ زبان زنده دنیا جایگاه سی و یکم را به خود اختصاص داده است و این نشان از اهمیت این زبان است. آموزش زبان کردی امکان تحصیل در دانشگاههای کشورهای کردزبان، تجارت و سفر به مناطق کردنشین را فراهم میکند.
امکان تحصیل در دانشگاههای کشورهای کردزبان
زبان کردی در برخی از دانشگاههای کردستان عراق و دانشگاههای اروپایی تا مقطع دکترا تدریس میشود و امکان تحصیل در دانشگاههای کردستان عراق برای افرادی که با زبان کردی آشنا هستند فراهم میشود. بهعنوانمثال سلیمانیه عراق دانشگاههای معتبری دارد که برای بسیاری از افراد آشنا بوده و تحصیل در رشتههای پزشکی و دندانپزشکی طرفداران زیادی دارد. اقلیم کردستان عراق دارای ۲۶ دانشگاه خصوصی و دولتی است که امکان تحصیل در این دانشگاهها برای افرادی که با زبان کردی آشنایی دارند ممکن است. دانشگاه آمریکایی سلیمانیه کردستان عراق و دانشگاه صلاحالدین اربیل دو دانشگاه معروف و معتبر در این منطقه هستند. کلیه دروس در این دانشگاهها به زبان عربی، کردی و انگلیسی تدریس میشود.
سفر تفریحی و علاقه به زبان کردی
سفر تفریحی و گردشگری در مناطق کردنشین ایران و عراق یکی دیگر از دلایل یادگیری زبان کردی است. کردستان ایران جاذبههای گردشگری فراوانی دارد و آشنایی با زبان کردی میتواند این سفر را لذتبخش و بهیادماندنی کند. همچنین منطقه گردشگری سلیمانیه در قلب مناطق کردستان عراق در سالهای اخیر مورد استقبال افراد زیادی قرار گرفته است. بیشک یادگیری زبان کردی باعث ایجاد پیوند قویتر بین مردم فارسیزبان و کردزبان میشود.
مهاجرت و تجارت در کشورهای کردزبان
منطقه کردستان عراق در سالهای گذشته رابطه دوستانهای با دولت ایران داشته است. بسیاری از افراد این منطقه را برای مهاجرت و تجارت انتخاب کردهاند. ازجمله امتیازهای دولت کردستان برای سرمایهگذاران ایرانی معافیت ۱۰ ساله از مالیات، بیمه کارخانهها و اعطای زمین برای سرمایهگذاری است. یادگیری زبان کردی تأثیر زیادی در تجارت داشته و برای افرادی که قصد دارند در این منطقه مشغول به کار شوند الزامی است. در سالهای اخیر افراد زیادی برای کار به مناطق کردنشین عراق رفته و در این مناطق مشغول به کار شدهاند.
راه و روشهای یادگیری زبان کردی
راه و روشهای متعددی برای یادگیری زبان کردی رایج است. در سالهای اخیر یادگیری زبان کردی و دیگر گویشها و لهجهها ازجمله آموزش کردی سورانی، آموزش زبان کردی کرمانشاهی و آموزش مکالمه زبان کردی در بین علاقهمندان طرفداران خاص خود را داشته است.
تدریس خصوصی زبان کردی در منزل
یکی از روشهای آموزش زبان کردی، تدریس خصوصی در منزل است. ازآنجاییکه زبان کردی در مدارس تدریس نمیشود بسیاری از افراد برای آموزش زبان کردی به کودکان بهعنوان زبان مادری تدریس خصوصی زبان کردی در منزل را انتخاب میکنند. تدریس خصوصی بهصورت آنلاین و حضوری برگزارشده و امکان یادگیری مکالمه زبان کردی بهصورت کامل و با لهجه صحیح را فراهم میکند.
آموزش زبان کردی با اپلیکیشن و بازی
آموزش زبان از طریق اپلیکیشن و بازی برای تمامی زبانهای امکانپذیر است و زبان کردی نیز از این امر مستثنا نیست. برنامههای مختلفی توسط افراد کردزبان برای آموزش زبان کردی و آموزش مکالمه زبان کردی وجود دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
· آموزش زبان کوردی: این برنامه بهصورت رایگان قابل دانلود و استفاده است و بهصورت آنلاین اجرا میشود. کلیه بخشهای آموزشی بهصورت روزانه و هفتگی بهروز میشوند و بهزودی بخش فرهنگ لغت نیز به آن اضافه میشود. این برنامه صرفاً بهصورت سرگرمی نیز قابلاستفاده بوده و برای آموزش زبان کردی به کودکان نیز مناسب است.
· آموزش زبان کردی (آزمایشی): این نرمافزار مخصوص آموزش مکالمه زبان کردی و خواندن و نوشتن آن طراحیشده است. زبانی که در این نرمافزار آموزش داده میشود زبان شهرهای سردشت، مهاباد، سقز، پیرانشهر، بوکان، سنندج، تکاب، مریوان، هورامان، دیواندره، دهگلان، کامیاران، بیجار و ... است.
منابع معتبر و مناسب برای آموزش زبان کردی چیست؟
منابع معتبر و مناسب برای آموزش زبان کردی یکی از نیازهای اساسی جامعه برای حفظ این زبان اصیل و قدیمی است. در ادامه به برخی از این منابع و کتابها که مخصوص آموزش زبان کردی است اشاره میشود:
· کتاب آموزش زبان کردی (لهجه سورانی): این کتاب توسط سید محمد سینا احمدی نوشته شده است نسخه الکترونیکی آن بهصورت رایگان در اختیار علاقهمندان قرار گرفته است.
· کتاب آموزش زبان کردی نوشته مصطفی ایلخانی زاده: این کتاب خواندن و نوشتن زبان کردی را بهصورت کاملاً علمی آموزش میدهد و نسخه الکترونیکی آن نیز بهصورت رایگان در دسترس قرار دارد.
· فرهنگ لغت فارسی به کردی نوشته حهمه کهریم عارف: این کتاب دربردارنده لغات فارسی و ترجمه آنها به کردی است و برای علاقهمندان به این زبان بهصورت رایگان قابل دانلود است.
· کردی در سفر: این کتاب نوشته منصور رحمانی بوده و برای مسافران و گردشگران مناسب است؛ آموزش مکالمات روزمرهی کردی به همراه بیش از ۱۰۰۰ واژه روزمرهی کردی به زبان کردی سورانی در این کتاب ارائه شده است.
· کوردی (۲): این کتاب برای رده سنی ۸ تا ۱۲ سال مناسب است؛ و آموزش خواندن و نوشتن زبان کردی برای کودکان است.
یادگیری زبان کردی چقدر زمان لازم دارد؟
یادگیری زبان کردی بهعنوان زبان دوم نیاز بهصرف وقت زیادی دارد. این زبان تفاوتهای زیادی با زبان فارسی معیار دارد و واژگان، دستور و ساختار جملات آن کاملاً متفاوت است؛ اما روشهایی وجود دارد که میتواند یادگیری زبان کردی را آسان کند. یکی از این روشها گوش دادن به موسیقی کردی و حفظ کردن اشعار کردی است. روش دیگر برای یادگیری زبان کردی مطالعه کتاب بهصورت داستان کوتاه و استفاده از کتابهای مصور است. برای تقویت مکالمه زبان کردی نیز تماشای ویدئوی کردزبان از آپارات و دیگر سایتهای اشتراک ویدئو مناسب است.
تفاوتهای زبان کردی با سایر زبانها کدماند؟
زبان کردی سورانی و دیگر لهجههای کردی تفاوتهای زیادی با زبانهای دیگر مخصوصاً زبان فارسی دارند. در ادامه به برخی از این تفاوتها میپردازیم:
· در کردی کرمانجی هر کلمه دارای جنسیت بوده و مذکر یا مؤنث است این در حالی است که در زبان فارسی کلمات مؤنث و مذکر نیستند.
· در زبان کردی کرمانجی برای زمانهای حال و گذشته از ضمیر فاعلی مختلف استفاده میشود اما در زبان فارسی تنها یک نوع ضمیر فاعلی به کار میرود.
· در زبان کردی زمانهای مجهول با ترکیبات صرفی فعل آمدن ایجاد میشود اما در زبان فارسی با صرف فعل شدن درست میشود.
· در زبان کردی کرمانجی قید مکان بعد از فعل میآید درحالیکه در زبان فارسی قبل از فعل میآید.
· در زبان کردی کرمانجی اسم صرف میشود اما در زبان فارسی اسم صرف نمیشود.
تفاوتهای بین زبان کردی و زبان فارسی بسیار بیشتر از برخی از زبانهای رایج است. بهعنوانمثال فردی که به زبان کردی معیار صحبت میکند نمیتواند با شخص فارسیزبان ارتباط برقرار کند این در حالی است که در بسیاری از کشورهای اروپایی افراد از زبانهای مختلف مانند ایتالیایی و فرانسوی میتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
هزینه یادگیری زبان کردی
هزینه یادگیری زبان کردی با توجه به نوع کلاس خصوصی و عمومی و همچنین نحوه برگزاری کلاس تعیین میشود. در حال حاضر هزینه برگزاری کلاس آنلاین زبان کردی از دویست و پنجاه هزار تومان شروع میشود که شامل آموزش افعال و صرف آنها در زبان کردي، مروري بر لهجههای زبان کردي، الفبا و نظام آوايي زبان کردي و نحو در زبان کردی است. یکی از آموزشگاه معتبر که آموزش انواع زبان را بهصورت آنلاین ارائه میدهد آموزشگاه زبان تیکا است.
آموزش زبان کردی به کودکان
آموزش زبان کردی به کودکان بهعنوان زبان کردی و برای کودکانی که در خارج از ایران هستند بهعنوان زبان دوم انجام میشود. برنامه و اپلیکیشن آموزش زبان کوردی به کودکان یکی از برنامههایی است که برای آموزش زبان کردی به کودکان طراحی و ساخته شده است. کلیه کلمات کردی بهصورت بازی، صوتی و نقاشی به کودکان آموزش داد شده و کودک را از آموزش خسته نمیکند.
آزمون زبان کردی
آزمون مشخص و استانداری برای زبان کردی وجود ندارد اما رشته زبان و ادبیات کردی در دانشگاه کردستان برای ترویج و زنده نگهداشتن زبان کردی ایجاد شده است. در این رشته ۹ درس پایه ازجمله دستور زبان کردی، تاریخچه زبان کردی، لهجهشناسی زبان کردی، مرجع شناسی و آواشناسی و واجشناسی زبان کردی ارائه میشود.
بهترین کلاسهای زبان کردی با استادهای زبان کردی تیکا
با هدف آموزش زبانهای زنده و پرطرفدار دنیا کلاسهای آموزشی خود را بهصورت آنلاین برگزار میکند. این کلاسها بهصورت خصوصی و گروهی برگزارشده و تعاملی و سطحبندی شدهاند. آموزشگاه زبان تیکا به کلیه شرکتکنندگان در دورههای آموزشی مدرک و گواهی معتبر ارائه میکند. کلیه کلاسها بهصورت آنلاین برگزارشده و دانشجو میتواند ساعت کلاس و استاد خود را انتخاب کند. برای راهنمایی بیشتر رزومه و سوابق تحصیلی کلیه اساتید در سایت تیکا درج شده است.